februari 15, 2012

Feyenoord en Elfstedentocht opgejut door de media

Feyenoord en de Elfstedentocht hebben meer gemeen dan ze lief is.

In de afgelopen weken bereikte het enthousiasme rondom een eventuele Elfstedentocht een hoogtepunt. Hoewel het ijs op bijna de gehele route te dun of zelfs flinterdun was, kondigden de diverse media en zelfbenoemde kenners de Tocht der Tochten al min of meer aan. Voorzitter Wiebe Wieling maakte live op tv een einde aan de Elfstedenkoorts: gezien de invallende dooi was er in 2012 geen Elfstedentocht mogelijk. Toch heeft men eraan kunnen ruiken. Het vroor een week of twee en bewoners en zelfs het leger werden ingezet om de kans op de Tocht te vergroten.

Bij Feyenoord is in de afgelopen weken een ware kampioenskoorts ontstaan. Hoewel trainer Ronald Koeman zich verre van dergelijke uitspraken distantieert – hij wijst naar andere favorieten als PSV, AZ en FC Twente – en spelers verlegen lachend hierop reageren, zoemt de mogelijkheid tot een kampioenschap vooral in de media rond en daarmee vervullen zij dat hondstrouwe publiek met hoop.

Een probleem ontstaat echter als je objectief naar de cijfers kijkt. Zoals bij de Elfstedentocht het ijs te dun was, kent Feyenoord nog altijd een achterstand op de koppositie. Toegegeven, die vijf punten zijn niet onoverbrugbaar. De concurrentie bovenin speelt nog Europees of heeft doordeweekse bekerwedstrijden. De Rotterdammers richten zich enkel op de competitie. Het probleem zit hem meer in de grilligheid van de ploeg en hoewel het Zweedse fenomeen John Guidetti het elftal op sleeptouw kan nemen, zal het niet zo zijn dat Feyenoord al zijn wedstrijden zal gaan winnen. Als een enkeling van de toppers die in de as van het veld staan ontbreken, zoals in Venlo het geval was, kan deze ploeg ook zomaar van iedereen verliezen. Een club als PSV of AZ kan geschorsten of geblesseerden beter opvangen.

Laten we even naar de geschiedenis kijken. Sinds de Elfstedentocht in 1909 officieel werd georganiseerd zijn er vijftien tochten verreden. Feyenoord werd een jaar eerder opgericht, in 1908, en kwam tot veertien kampioenschappen. De laatste Elfstedentocht werd gehouden in 1997. Twee jaar later vierde Feyenoord zijn laatste kampioenschap. In de 21e eeuw is het rustig gebleven in Friesland. Feyenoord pakte in het afgelopen decennium natuurlijk wel een Europese Cup, maar bleef verstoken van een huldiging op de Coolsingel (bekerwinst in 2008 even niet meegerekend, toen stond de Coolsingel niet vol). Bij beiden is ook bekend dat als datgene waar men op hoopt wel gebeurt, dat alles dan zwart zal zien van de mensen.

Mochten de Friezen – en in hun kielzog de rest van de Nederlanders, die tijdens de vorstperiode eigenlijk nog gekker werden dan de nuchtere Fries – hopen op een Elfstedentocht in deze winter? Ja. De media hadden echter niet teveel het hoofd op hol moeten brengen en hadden zich moeten richten op de feiten.

Mag Feyenoord hopen op een kampioenschap dit seizoen? Ja. De media zouden echter niet teveel het hoofd op hol moeten brengen en zouden zich moeten richten op de feiten.

Het credo blijft voor beiden overigens wel hetzelfde luiden: elk jaar komt Friesland een jaar dichter bij de eerstvolgende Elfstedentocht en elk jaar komt Feyenoord een jaar dichter bij het eerstvolgende kampioenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten